Love the horse first and the sport second - miten kaikki alkoi?

Tervetuloa ensimmäiseksi vuoteen 2021, jolloin työskentelin pankkialalla ja olin tyytymätön jokapäiväiseen elämääni pitkäaikaisessa työssäni. Tavallaan kaikki oli elämässäni hyvin, mutta toisaalta taistelin samaan aikaan kiinnostuksen puuttumisen ja omien osaamisalueideni toteuttamismahdollisuuksien kanssa. Olen aina rakastanut vaatteita, uusien hevostuotteiden tutkimista ja uusien asioiden testaamista, ja olin ajatellut useaan otteeseen oman yrityksen perustamista. Oli vaikea yrittää sovittaa myös yhteen oman tallin omistamista, hevosten hoitamista ja aivan toisenlaista työmaailmaa, kuin mistä arkeni muuten koostui.

No, ennen kuin tehdin tehdä suurempia muutoksia elämääni, tein muutoksia omalla hevosrintamalla heinäkuussa 2021 (koska mikä olisikaan elämässä tärkeämpää?). Ostin kolmannen hevosen, jonka toivoin opettavan minulle uusia asioita esteratsastuksesta, ja minulla oli ajatuksia kilpailuihin palaamisesta usean vuoden tauon jälkeen. Edelliset hevoseni olivat sairastelleet muutaman vuoden, eikä mikään tuntunut paranevan, joten ajattelin ostaa itselleni opetusmestarin kaltaisen unelmahevosen. Löysin söpön tamman, joka oli kiltti ja hyppäsi hyvin - ja olin myös salaa kaivannut sitä että saisin jälleen uuden erityisen tamman takaisin elämääni ruunien Zorron ja Grållen ohelle, edellisen rakkaan kilpatammani menehdyttyä äkillisesti ähkyyn. Ostimme kuvankauniin kimon Larinan ja se matkusti uuteen kotiinsa meille maalaistalliin.

Aloitimme harjoittelun, ja kaikki oli alusta alkaen aika vaikeaa - se inhosi jokaista kokeilemaani kuolainta, oli super kuuma ja voimakas. Minulla ei ollut koskaan ollut tällaisia ongelmia aiempien hevosteni kanssa ja tuntui, että en oikein saanut apua ongelmiin millään. Yritimme treenata perusasioita joka viikko kouluvalmentajan kanssa, mutta minua vaivasi silti päivä päivältä enemmän se, että miksi se oli niin ärtynyt kaikkien kuolaimien kanssa - jotenkin oli fiilis että jokin asiassa ei nyt natsaa. Olin jo päättänyt käydä eläinlääkärillä tarkistuttamassa sen varmuuden vuoksi ja eräänä päivänä ennen eläinlääkärin tarkastusta se hermostui kesken treenin ja lähti vaarallisesti täysiä laukkaamaan niin, että se yritti hypätä kentän aidan yli. Olin järkyttynyt ja tiesin ehdottomasti, että tuntemukseni olivat olleet oikeassa - sen täytyi olla jostain kipeä tullakseen yhtäkkiä näin vaaralliseksi ja omituiseksi.

Lyhyesti sanottuna - sillä todellakin oli syy kaikkeen outouteensa. Röntgenkuvista ja CT-kuvauksista selvisi, että sen suussa oli kasvanut valtava kasvain, joka oli levinnyt ja painanut tervettä hammasta. Samalla hänen koko suun luusto oli tulehtunut ja myös 6 viereistä hammasta. Olin järkyttynyt ja tiesin tietenkin heti alusta alkaen, että se olisi lopetettava. Päästimme sen vihreämmille laitumille vain 2 kuukautta sen kotiin hakemisen jälkeen ja sydämeni oli aivan murskana.

Olin järkyttynyt kaikesta tapahtuneesta, mutta osana suruprosessiani ja kaiken järkeilemistä aloin miettiä yhä enemmän ja enemmän kuolaimia ja suuongelmia - ja sitä, miten hevosenomistajat yleensä jäävät ongelmiensa kanssa aivan yksin ja miten monet epätyytyväisyyden oireet jäävät huomaamatta arjessa. Aloin lukea lisää kuolaimista ja niiden vaikutuksista ja minulle tuli vahvasti olo, että haluaisin auttaa hevosia ja opettaa niiden omistajille enemmän kuolainten sovittamisesta ja siitä, miten löytää hevoselle sopiva kuolain, sekä samalla ammentaa ratsastuksellista taustaani mukaan oikean kuolaimen löytämiseen. Hammaskasvaimesta ja asiantuntijoiden kautta saamani tiedon avulla ilmoittauduin hevosalan terveysasioiden koulutukseen ja anatomiavalmennukseen oppiakseni vielä lisää ja toiveenani oli perustaa myös verkkokauppa, jossa myytäisiin myös laadukkaita kuolaimia ja merkkejä, joihin olin jo muutenkin rakastunut omassa arjesssani omien hevosteni kanssa.

Rakkaudesta hevosten ja omistajien auttamiseen

Equiara aloitti pian toimintansa, ja vaikka meillä ei ollut verkkokauppaa, saimme nopeasti suuren asiakaskunnan, joka todella halusi oppia lisää kuolaimista ja välitti syvästi hevostensa hyvinvoinnista. Työskentelin edelleen päivittäisessä työssäni, mutta huomasin nopeasti, että meillä oli yhä enemmän asiakkaita, jotka halusivat minun pitävän kuolainten sovituksia ja vuokraavan kuolaimia neuvojen kanssa, jotta he löytäisivät täydellisesti sopivat kuolaimet. Aloin auttaa ihmisiä täysipäiväisesti ja sain yhä enemmän tietoa erilaisista kipu- ja paineongelmista, mutta ilahduttavasti samaan aikaan meillä oli myös niin paljon hienoja esimerkkejä siitä, miten yksi sopivampi kuolain saattoi muuttaa kaiken paremmaksi ja helpommaksi näidenkin asioiden osalta.

Koulutan itseäni päivittäin lisäämällä tietämystä anatomiasta, hevosten kuntoutuksesta ja ratsastuksesta - ja haluamme tämän heijastuvan myös asiakaspalveluumme ja tuotteisiimme. Yksi tärkeimmistä eroistamme muihin verkkokauppoihin verrattuna on se, että kokeilemme aina tuotteita ja tuotemerkkejä omilla hevosillamme, emmekä koskaan myisi mitään, mistä olisi haittaa hevoselle. Näemme paljon vaivaa oikeiden tuotteiden löytämiseksi ja haluamme tietää niistä kaiken - niiden hyvät ja huonot puolet. Olemme rehellisiä ja välitämme todella hevosista - emme vain myy jotain jollekin. Tavoitteemme on olla ihan kaikkea muuta kuin keskinkertainen - olemme täällä teidän auttamistanne varten ja aidosti välitämme hevostenne hyvinvoinnista.

Tämä reilun vuoden matka on ollut todella hullu, mutta ehdottomasti sen arvoista - olemme tavanneet niin monia upeita ihmisiä ja hevosia, ja olemme auttaneet jo yli 200 omistajaa heidän hevostensa kuolainongelmissa. Olemme erittäin kiitollisia siitä, että luotatte meihin ja teemme joka päivä parhaamme auttaaksemme teitä. Kiitos, että olette mukana!

Rakkaudella, Janina 💜